Lykinos

39

Seuraavana on Deukalionin tarina, hänen elinaikanaan tapahtunut valtava haaksirikko ja ihmissuvun pelastanut arkki sekä ihmisten luominen kivistä. Lisäksi on osattava Iakkhoksen riekaleiksi repiminen, Heran kosto, Semelen poltto, Dionysoksen molemmat syntymiset, Athenen, Hefaistoksen ja Erikhtonioksen tarinat, Attikan alueesta käyty riita, Halirrothios ja ensimmäinen oikeudenkäynti Areiopagilla – sanalla sanoen kaikki Attikaan liittyvät myytit.

40

Erityisesti näistä mainittakoon Demeterin vaellus ja Koren löytyminen, käynti Keleuksen luona, Triptolemoksen viljanviljely, Ikaroksen viininkasvatus, Erigonen surullinen kohtalo sekä Boreaan, Oreithyian, Theseuksen ja Aigeuksen tarinat. Sitten ovat vielä Medeian saapuminen ja myöhempi pako Persiaan, Erekhtheuksen tyttäret, Pandionin tyttäret ja mitä he kärsivät ja tekivät Traakiassa, Helenen ryöstö ja dioskuurien sotaretki kaupunkiin, Hippolytoksen kohtalo ja herakleidien paluu. Nämä kaikki koskevat enemmän tai vähemmän Attikaa.

Edellä esitin vain muutaman esimerkin ateenalaisista tarinoista, joista valtaosan jätin mainitsematta.

41

Seuraavana mainitsen muutamia Megaran alueen tarinoita: Nisos, Skylla ja purppurakiehkura, Minoksen matka ja hänen kiittämättömyytensä hyväntekijäänsä kohtaan, sitten Kithairon sekä thebalaisten ja Labdakoksen jälkeläisten kärsimykset, Kadmoksen saapuminen, lehmän käynti makuulle, käärmeen hampaat ja kylvettyjen ihmisten synty, Kadmoksen muuttuminen lohikäärmeeksi, muurien nousu lyran säestyksellä, muurinrakentajan hulluus, hänen vaimonsa Niobeen kerskailu ja surunmurtama mykkyys, Pentheuksen, Aktaionin ja Oidipuksen tarinat sekä Herakleen urotyöt ja hänen lastensa teurastaminen.