Lykinos

45

Spartaankaan liittyvien vastaavien tarinoiden lukumäärä ei ole vähäinen: Apollonin kilpailija Zefyros ja Hyakinthos-nuorukaisen kuolema kiekonheiton takia, tämän verestä syntynyt kukka ja siinä olevat surun kirjaimet, Tyndareoksen ylösnousu ja tästä seurannut Zeuksen viha Asklepiosta kohtaan, ja vielä Pariksen vastaanotto ja Helenan ryöstö, joka seurasi Pariksen tuomiota siitä, kelle omena kuuluu.

46

Pitää muistaa, että Spartan tarinat liittyvät Troijan tarustoon, joka on runsas ja jossa on paljon henkilöitä. Tosiaankin, jokaista siellä kuollutta käsitellään näyttämöllä jossakin draamassa. Nämä aiheet pitää muistaa ryöstöstä kotiinpaluutarinoihin eli aina Aineiaan harharetkiin ja Didoon kohdistuvaan rakkauteen asti.

Tästä eivät ole kaukana Oresteeseen liittyvät dramaattiset tapahtumat ja sankarin kokemukset Skyytiassa. Edeltävätkään tapahtumat eivät ole näistä irrallaan vaan liittyvät Troijan tarustoon: Akhilleuksen neitona esiintyminen Skyroksella, Odysseuksen hulluus, Filokteteen hylkääminen, Odysseuksen harharetket kokonaisuudessaan: Kirke, Telegonos, Aioloksen tuulten dynastia ja kaikki muu aina kilpakosijoiden surmaan. Ja näitä ennen juoni Palamedeen pään menoksi, Nauplioksen viha, Aiaan hulluus ja toisen Aiaan kuolema kivien keskellä.