Theban mytologinen perustaja oli Kadmos. Kun Zeus oli ryöstänyt Europen, Kadmoksen sisaren, Kadmos lähti etsimään häntä ja päätyi Delfoin oraakkelin luo kysymään neuvoa. Oraakkelin mukaan hänen tuli lopettaa Europen etsinnät ja seurata sen sijaan lehmää, jolla oli kyljessään tietty merkki, ja perustamaan kaupungin siihen kohtaan, johon lehmä käy makaamaan. Se kohta oli Theba. 

Kadmos tappoi Arekselle pyhän lohikäärmeen, joka oli tappanut Kadmoksen miehiä näiden tehdessä valmisteluja Athenelle tarkoitettuun uhriin. Athene neuvoi Kadmosta kylvämään tappamansa lohikäärmeen hampaat maahan. Niistä nousi hurjia sotilaita, jotka rupesivat taistelemaan keskenään. Vain muutama jäi henkiin, ja näiden kanssa Kadmos perusti Theban. Myöhemmin epäonninen Kadmos alkoi muuttua itsekin lohikäärmeeksi.

Theban muureja rakensivat veljekset Amfion ja Zethos. Amfion oli taitava laulaja ja soittaja, Zethos puolestaan metsästäjä. Kun Zethos vaivoin kantoi muuria varten kiviä, Amfion soitti lyraa ja kivet asettuivat paikoilleen musiikin voimalla. Amfion otti vaimokseen Nioben, ja he saivat monta lasta. Niobe kerskaili Letolle lastensa lukumäärällä, kun Letolla oli vain kaksi lasta, jumalat Apollon ja Artemis. Tästä rangaistuksena Apollon tappoi kaikki Nioben ja Amfionin pojat ja Artemis tytöt. Niobe pakeni suruissaan vuoristoon, jossa hän muuttui itkeväksi kiveksi.