Theseus oli Ateenan perustajakuningas, jonka vaiheet liittyvät moneen muuhun mytologian hahmoon ja eri puolille kreikkalaista maailmaa. Theseus kasvoi Ateenan naapurikaupungissa Troizenissa erillään isästään, Ateenan kuningas Aigeuksesta. Nuorena miehenä hän lähti kohti Ateenaa ja suoritti matkalla lukuisia sankaritekoja. Ateenassa Aigeus ei heti tunnistanut poikaansa, ja Aieguksen tuolloinen vaimo Medeia, joka Korintin tapahtumien jälkeen oli saapunut Ateenaan ja nainut kuninkaan, juonitteli Theseuksen pään menoksi. Isä kuitenkin tunnisti poikansa ajoissa ja Theseus pelastui. Medeia pakeni poikansa kanssa Vähään-Aasiaan.

Theseuksen ystävä oli lapiittien kuningas Peirithoos, jonka häissä Hippodameian kanssa syntyi melkoinen taistelu humaltuneiden kentaureiden kanssa. Kentaurit, jotka olivat puoliksi ihmisiä ja puoliksi hevosia, hurjia ja sekasortoa aiheuttavia hahmoja, hävisivät tämän taistelun. Myöhemmin Theseus ja Peirithoos tavoittelivat jumalallisia vaimoja. Theseus halusi Spartan Helenan, jonka he ryöstivät yhdessä Peirithooksen kanssa. Helenan veljet, dioskuurit eli Kastor ja Polydeukes, tulivat sotaretkelle ja veivät Helenan takaisin kotiin. Peirithoos tavoitteli puolestaan Haadeksen vaimoa Persefonea. Ystävykset matkasivat manalaan ja Peirithoos jäi sille tielle. Theseuksen pelasti Herakles.

Theseuksen tarinoista tunnetaan erityisesti Kreetan Minotauroksen tappo, ja tähänkin tarinaan monen muun tavoin liittyi nainen. Theseus nimittäin onnistui tappamaan Minotauroksen ja löytämään tiensä ulos labyrintistä Kreetan kuninkaan tyttären, Ariadnen avulla. Theseus otti Ariadnen mukaansa paluumatkalle Ateenaan mutta unohti neidon Naksoksen saarelle. Sieltä jumala Dionysos löysi Ariadnen ja vei hänet Olympokselle. Ariadnen ja Dionysoksen rakkaus oli Ksenofonin Pidot-teoksessa kuvatun sanattoman näytelmäkohtauksen aiheena (Pidot 9).

Yksi Theseuksen vaimoista oli amatsonien kuningatar Hippolyte, jonka kanssa hänellä oli Hippolytos-niminen poika. Huolimatta siitä, että hänellä jo oli vaimo, Theseus meni naimisiin Ariadnen sisaren, Faidran, kanssa. Myytin mukaan Faidra rakastui poikapuoleensa, minkä seurauksena Hippolytos kuoli ja Faidra teki itsemurhan. Myytistä on erilaisia versioita, joista yksi on Euripideen tragediassa Hippolytos.