Olympolaiset jumalat asuivat Olympoksella. Näiden jumalten lukumääränä pidettiin perinteisesti 12:ta, mutta kokoonpano vaihteli. Olympolaiset jumalat (sulkeissa roomalaisen mytologian vastine) olivat Afrodite (Venus), Apollon (Apollo), Ares (Mars), Artemis (Diana), Athene (Minerva), Demeter (Ceres), Dionysos (Bacchus), Hefaistos (Vulcanus), Hera (Juno), Hermes (Mercurius), Hestia (Vesta), Hebe (Juventus), Poseidon (Neptunus) ja Zeus (Juppiter). Olymposvuorella asuvan jumalten sukupolven johdossa oli Zeus. Hera oli Zeuksen sisko ja vaimo, joka tunnetaan erityisesti mustasukkaisuudestaan hänen miehensä lemmenseikkailujen vuoksi. 

Olympolaiset jumalat polveutuivat titaaneista. Gaia (Maa) ja Uranos (Taivas) saivat joukon titaaneiksi kutsuttuja lapsia, joihin Kronos ja Rhea lukeutuivat. Uranos kadehti lapsiaan ja telkesi heidät maan uumeniin, minkä johdosta lasten äiti Gaia houkutteli kuopuksensa Kronoksen kastroimaan isänsä. Kronos teki työtä käskettyä, heitti isänsä silvotut sukuelimet mereen ja otti vallan käsiinsä. Gaia synnytti Uranoksen irtileikatun peniksen verestä jättiläissotureita, gigantteja. Myöhemmin olympolaiset jumalat taistelivat voitokkaasti gigantteja vastaan gigantomakhiaksi kutsutussa taistelussa.

Sisarukset Kronos ja Rhea olivat myös pariskunta, joiden lapset muodostivat sittemmin Olympoksen jumalten suvun. Kronos pelkäsi isänsä tavoin tulevansa ennustusten mukaisesti lastensa syrjäyttämäksi. Niinpä hän söi vastasyntyneet lapsensa. Kun sitten Zeus syntyi, Rhea keksi juonen. Hän kääri kiven kankaaseen ja antoi sen miehelleen, joka hyväuskoisena nieli kiven. Zeus-vauvan itku peittyi kureettien meluisan asetanssin kalskeeseen. 

Vartuttuaan Zeus ryhtyi kapinaan isäänsä Kronosta vastaan. Titanomakhiaksi kutsuttua kapinaa, titaanien taistelua, kesti useita vuosia. Zeus sisaruksineen voitti taistelun, ja titaanit Kronos etunenässä vangittiin Tartarokseen. Kronoksen perintö jaettiin veljesten kesken siten, että Zeus sai valtaansa taivaan ja maan, Poseidon meren ja Haades maanalaisen maailman. Zeus sisaruksineen tunnetaan asuinpaikan mukaisesti olympolaisina jumalina. Haades ei varsinaisesti kuulunut Olympoksen jumaliin, sillä hän hallitsi maanalaista maailmaa.